IELTS General Training Reading: Cambridge 8 Test B Section 3; Talking Point; with best solutions and best explanations

IELTS General Training Reading: Cambridge 8 Test B Section 3; Talking Point; with best solutions and best explanations

This General Training IELTS Reading post deals with a solution package for IELTS Cambridge 8 Reading Test B Section 3 that has a passage entitled ‘TALKING POINT. This is a targeted post for candidates who have significant problems in searching for and understanding Reading Answers. This post can guide you the best to understand every Reading answer easily and without much difficulty. Finding IELTS Reading answers is a step-by-step process, and I can confidently say that this post will help you in this respect.

IELTS Cambridge 8 Test B: GT Reading Module

Section 3: 

Question 28-40

The Title of the passage: TALKING POINT

Questions 28-31 TRUE, FALSE, NOT GIVEN

 

[In this type of question, candidates are asked to find out whether:

The statement in the question agrees with the information in the passage – TRUE

The statement in the question contradicts with the information in the passage – FALSE

If there is no information on this  – NOT GIVEN

For this type of question, you can divide each statement into three independent pieces and make your way through with the answer.]

Question 28: Most people who speak a second language in New Zealand were born in another country.

Keywords for this answer: most people,  speak, second language, New Zealand, born, another country,

The answer to this question is found in lines 4-5 of paragraph no. 1, “This leaves a small number who claim to speak two or more languagesa small percentage of whom were born in New Zealand.”

Here, a small percentage of whom were born in New Zealand means most of the people who speak two or more languages were born outside New Zealand.

So, the answer is: TRUE

Question 29: Most New Zealanders believe it is good to teach children a second language.

Keywords for this answer: most New Zealanders, believe, good, teach children, second language,  

The second paragraph gives examples of what people feel about learning and speaking a second language but it gives us NO INFORMATION about most or few New Zealanders’ belief on teaching children a second language.

So, the answer is: NOT GIVEN

Question 30: Chinese is the most common foreign language in New Zealand.

Keywords for this answer: Chinese, most common, foreign language, New Zealand,  

The word ‘Chinese’ is mentioned in paragraph no. 3 and 15. However, it is NOT MENTIONED anywhere whether Chinese is the most common foreign language in New Zealand.

Here, He has always enjoyed being a daredevil showman = he likes to do what appears impossible.

Daredevil is the person who dares and loves to do tasks in a way that other people may think stupid.

So, the answer is: NOT GIVEN

Question 31: Some languages develop your intelligence more than others.

Keywords for this answer: some languages, develop, intelligence, more than others,

The answer can be found in paragraph no. 3, in lines 2-5, “Experts believe that bilinguals – people who speak two languages – have a clear learning advantage over their monolingual schoolmates. This depends on how much of each language they can speak, not on which language is used, so it doesn’t matter whether they are learning Maori or German or Chinese or any other language.” 

Here, the lines suggest that it doesn’t matter if people learn Maori, German or Chinese to develop intelligence; all do the same amount of development in our intelligence. It mainly depends on how much of the languages we can speak. 

So, the answer is: FALSE

Questions 32-38 (Matching statements with people)

[In this kind of questions candidates are given some statements based on the text and asked to match them with the correct people. These sorts of questions DO NOT maintain a sequence generally, but sometimes they might. So, candidates need to be alert and must not read everything everywhere. Following KEYWORDS is the best idea here to locate the answers.

Question 32: Children learning two languages may learn one language faster.

Keywords for this answer: children learning, two languages,

The answer can is in paragraph no. 4, in lines 1-3, “Cathie Elder, a professor of Language Teaching and Learning at Auckland University, says: ‘A lot of studies have shown that children who speak more than one language sometimes learn one language more slowly, .. .. . ..” 

Here, learn one language more slowly = may learn one language faster than the other language,

So, the answer is: A (Cathie Elder)

Question 33: It has been unexpectedly difficult to raise a bilingual child in New Zealand.

Keywords for this answer: unexpectedly, difficult to raise, bilingual child, New Zealand,

The answer to this question is in paragraph no. 7, lines 1-4, “In New Zealand, immigrants face the possibility of culture being lost along with the language their children no longer wish to speak. Tiffany’s mother, Susanne Dvorak, has experienced this. When she and husband Dieter left Germany six years ago to start up a new life in New Zealand, they thought it would be the perfect opportunity to raise their two-year-old as a bilingual. . .. .  ..”

Here, face the possibility of culture being lost = difficult,

Also, they thought it would be the perfect opportunity to raise their two-year-old as a bilingual mean that they thought it would be very easy to raise a bilingual child in New Zealand.

So, the answer is: C (Susanne Dvorak)

Question 34: Her daughter sometimes speaks a mixture of two languages.

Keywords for this answer: daughter, sometimes, speaks, mixture, two languages,

The answer to this question is in paragraph no. 9, lines 1-2, “Today, when Susanne speaks to her daughter in German, she still answers in English. ‘Or sometimes she speaks half and half..”

Here, speaks half and half = speaks a mixture of two languages

So, the answer is: C (Susanne Dvorak)

Question 35: Children’s attitudes to language depend on general social attitudes.

Keywords for this answer: children’s attitudes, language, depend on, general social attitudes,   

In paragraph no. 10, in the very first lines, Dr Brigitte Halford says, “Professor Halford, also a mother of two bilingual children, says, ‘It’s normal for kids to refuse to speak their home language at the stage when they start to socialise with other kids in kindergarten or school’. But, she says, this depends a lot on the attitudes of the societies in question.”

So, the answer is: B (Brigitte Halford)

Question 36: It is not important which language parents speak with their children.

Keywords for this answer: not important, which language, parents speak, their children,    

The answer lies in paragraph no. 12, in lines 2-3, “‘ . . .. What parents should do is provide rich language experiences for their children in whatever language they speak well.”

Here, in whatever language they speak well = not important which language

So, the answer is: A (Cathie Elder)

Question 37: Learning a second language provides opportunities to learn another culture.

Keywords for this answer: learning, second language, provides, opportunities, learn, another culture,  

Take a look at paragraph no. 14, lines 3-4, “. . .. . By learning another language she can open the door to another culture.”

Here, open the door to another culture = provides opportunities to learn another culture,

So, the answer is: D (Joanne Powell)

Question 38: Speaking a second language provides work opportunities.

Keywords for this answer: speaking, second language, provides, work opportunities,  

The answer lies in paragraph no. 15, in the last lines, where Donna Chan explains how being bilingual helps her, “It’s quite beneficial speaking another language in my job. Last year, my company sent me to a trade fair in Hong Kong because I could speak Chinese. Being bilingual definitely opens doors,’ she says.”  

Here, Being bilingual definitely opens doors = a second language provides work opportunities,  

So, the answer is: E (Donna Chan)

Question 39-40 (Choosing TWO options from given list)

[In this kind of question candidates have to choose two or three answers for each question from five or six options. The answers will not follow any sequential order as they are randomly spread in the text, so this question will be time-consuming. Skimming will come handy and previous reading of the text can come in use. Therefore, other questions should be done first before answering this question.]

Question 39: Which TWO people stopped speaking one language as a child?

Keywords for this answer: stopped, speaking, one language, as, child,  

In paragraph no. 8, lines 2-3, the author says, “. .. . .. But when Tiffany went to nursery school she stopped talking completely. She was quiet for about two or three months.”

So, the person is Tiffany Dvorak.

In paragraph no. 15, lines 2-3, the author says, “ .. . .. She also remembers refusing to speak Chinese when she started primary school.”

So, the person is Donna Chan.

So, the answer is: (in any order)

A, (Donna Chan)

C, (Tiffany Dvorak)

Question 40: Which TWO people think that their children’s language may develop as they get older?

Keywords for this answer: think, their children’s language, may develop, as, get older,   

In paragraph no. 13, take a look at lines 3-5, “. . .. . she is aware that her daughter has a certain bilingual ability which, although mainly passive at this stage, may develop later on.”

So, the person is Susanne Dvorak.

In paragraph no. 14, take a look at lines 1-2, “. . .. ‘At the moment she may not want to speak Maori but that’s okay because she’ll pick it up again in her own time.”

So, the person is Joanne Powell.

Here, may develop later on/ she’ll pick it up again in her own time = may develop as they get older,  

So, the answer is: (in any order)

B, (Susanne Dvorak)

F, (Joanne Powell)

Click here for solutions to Cambridge 8 GT Test B Section 1

Click here for solutions to Cambridge 8 GT Test B Section 2

If you think the post is helpful, please follow and like us:
error0

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of

Releated

IELTS Academic Reading: Cambridge 7, Test 3: Reading Passage 3; Passage with no title (About European forests); with top solutions and detailed explanations

IELTS Academic Reading: Cambridge 7, Test 3: Reading Passage 3; Passage with no title (About European forests); with top solutions and detailed explanations

This IELTS Reading post focuses on all the solutions for IELTS Cambridge 7 Test 3 Reading Passage 3, which is without any title and about ‘saving European forests’. This is a targeted post for IELTS candidates who have great problems in finding answers for the Academic Reading module. This post can guide you the best […]

IELTS Academic Reading: Cambridge 7, Test 3: Reading Passage 2; Population movements and genetics; with top solutions and detailed explanations

IELTS Academic Reading: Cambridge 7, Test 3: Reading Passage 2; Population movements and genetics; with top solutions and detailed explanations

This IELTS Reading post focuses on all the solutions for IELTS Cambridge 7 Test 3 Reading Passage 2, which is entitled ‘Population movements and genetics’. This is a targeted post for IELTS candidates who have great problems in finding answers for the Academic Reading module. This post can guide you the best to comprehend each Reading […]

error: Protected content!